Main Image

Court Lane

On a rural site we are proposing the replacement of a derelict bungalow with an elegant contemporary “barn” like structure to echo local rural buildings. The new house will be orientated in a north / south direction, with the 4 bedrooms at first floor, organised in a linear array, so they all benefit from an east orientation, the morning sun and from views out over the adjoining fields. The ground floor is organised in two halves with the main kitchen / family area to the south and views out, whilst the sitting room at the opposite end of the house is more private and catches the evening sun. The family / kitchen area steps down to follow the site contours and to create additional head height in this key part of the dwelling and so maximise the sense of space.

The house is designed to be low energy, most importantly having a highly insulated building fabric (including triple glazed windows), ventilation provided by a MVHR system and heating supported by a ground source heat pump. The windows and openings have been positioned to either catch views out or highlight key parts of the dwelling, eg. the double height glazed entrance area. The low energy approach is supported by the palette of natural materials timber, flint, render. The roof, is a simple linear form with shallow pitch roof and rounded hip that in part overhangs balconies to create a series of “outdoor” rooms.

Status: Planning granted