Main Image

Hythe

A new build house for a long neglected site on the water front and adjacent to a Grade 2 listed building.

The project seeks to create a distinctive contemporary family home but one that addresses both its historical and broader context. The house in plan is conceived as a pair of interlocking forms that knit together the disparate geometries of the neighbouring properties. The front elevation is carefully articulated to respond to the proportions of the neighbouring listed building.

The house itself is designed as an ‘up-side-down’ house, elevated above a large garage. This allows us to deal with the flood risk issue but more importantly and appropriately “open the house up” to capture the surrounding views over the promenade and the waterfront.

The project followed intensive discussions with the local planning department, especially in terms of its overall scale and massing, receiving support from the local Conservation Officer.

Status: Project submitted for planning.