Main Image

Milnthorpe Lane

The proposal for a new contemporary low energy house, located in a secluded part of central Winchester.

The open and dynamic design responds to the qualities of this unique green location. The proposed dwelling is organised into 2 “wings” connected by a “glass link” that contains the circulation spaces, so as one moves around the house one is constantly reminded of the surroundings and given a link to them. This is further exaggerated by the “tapering” shape of the east wing, creating a false perspective and literally “opening the house up” and onto the garden.

Externally, a palette of high quality natural materials forms the basis for this design. Brick external walls and natural slate roofs are complimented by more contemporary triple glazed aluminium framed windows and eternit cladding at high level on the gables and projecting bay.

The distinctive “folded” roof of the east wing is open to the rooms beneath creating a dynamic series of interiors, maximising both light whilst minimising the scale of the house.

The house will have extremely low energy requirements and is designed to achieve the high standards of Level 5 of the Code for Sustainable Homes, relying on having an extremely well insulated and airtight building fabric as a starting point.

Status: Planning submitted