Main Image

Stoney Lane

The brief was to remodel the ground floor, creating a flexible dining kitchen area to suit our client’s family life and at first floor a new master bedroom with en-suite. The existing house is characterised by awkward side extensions set at 45 degrees to both sides of the original dwelling.

The design is considered as a series of interlocking forms that reflect the different uses of the internal spaces, this articulation also reduces the perceived scale and is reflected in the different cladding materials. The timber cladding to the front and side set a contemporary contrast to the existing 1930th house, towards the garden the smooth white render “wraps” around the large glazed openings.

The proposed extension will open up the rear of the house and the angled facade directs the house south over the new patio, embracing the existing mature garden. Internally a new staircase re-orders the existing entrance and circulation space, providing continuity between the extension and original house. This in turn is reflected in the remodelled front elevation.

Status: Planning granted