Main Image

Urban Oasis

A competition for a “traffic” island near Tower Bridge in London. Elevated above the street scene,  an island of “well being” is created.

In collaboration with Dan Brill, we were proposing a therapeutic and escapist retreat: The Urban Oasis offers a range of mineral pools, plunge pools, spas, and other holistic treatments within a tranquil, tropical habitat. Both greenhouse and bathhouse, the Oasis provides an extravagant alternative to the weekend get-away.

The building exploits the dynamism offered by the exposed triangular site. At ground level, a new covered public space is defined by the set back, double-height glazed reception and cafe area.

The Oasis itself is contained within a large triple-height space, elevated two-storeys above street level and filled with light, water pools and lush vegetation; features that are expressed in the three dimensional soffit below. This volume is clad in a translucent double-skin, punctuated by circular domed windows that offer glimpses of the Oasis from the street below, and controlled views of the city from within.

Status: Competition submission.Oasis01-1 Oasis02-1